top of page

Wat is je ego?

Je ego is jouw zelfbeschermingsmechanisme, het survivalinstinct om jou te beschermen tegen gevaar

Wat is je ego?

Om ervoor te zorgen dat je overleeft en dat je veilig bent, is er in jou een stukje oerinstinct aanwezig dat we jouw 'ego' noemen.

In vroegere tijden hadden mensen dit zelfbeschermingsmechanisme heel erg nodig, anders zouden ze nooit kunnen overleven. Wanneer het dorp werd aangevallen door een beer, moesten de inwoners hier heel snel op kunnen reageren. Om te kunnen overleven, moest je vluchten of vechten (en in het geval van de beer was vluchten absoluut de meest veilige optie). En omdat die beslissing zo razendsnel moest genomen worden, was dit een instinctieve reactie. Men hoefde hier niet over na te denken. Bij het eerste teken van een beer, vluchtte iedereen meteen naar een veilige plaats. Mensen waren er ook heel goed in om instinctief te leren herkennen wanneer ze veilig waren en wanneer niet.

Nu in deze tijden, is je leven niet meer zo snel in gevaar. We worden niet meer voortdurend aangevallen door wilde dieren. Maar toch is dit overlevingsmechanisme nog in ons aanwezig. Het helpt ons niet alleen meer om letterlijk te overleven, maar het zorgt er wel voor dat we veilig blijven.

En de beste manier waarop ons ego ons probeert te doen overleven, is door ervoor te zorgen dat we in onze comfortzone blijven. Ons ego weet dat het veilig is waar we nu zijn in ons leven (want we leven nog en ons leven is niet in gevaar), dus het allerliefste wil ons ego dat we gewoon lekker blijven waar we zijn.

Je ego wil controle en houdt absoluut niet van veranderingen. Wanneer je ego merkt dat je een nieuwe spannende beslissing dreigt te nemen, reageert het heel snel. Spannende nieuwe beslissingen zijn niet veilig, want je ego weet niet of je die nieuwe spannende beslissing wel zou overleven. Daarom wil het jou beschermen en je het allerliefst zo snel mogelijk op andere gedachten brengen.

bottom of page