top of page
  • Hanne

De Donkere Nacht van de Ziel: hoe kan je loslaten wat jou nog tegenhoudt?

In deze post schreef ik al meer over de verschillende fasen die je kan doorlopen wanneer je beslist je hart te gaan volgen.


Je gaat door een rollercoaster aan emoties. De ene periode voel je een onweerstaanbare verliefdheid op het leven en droom je van alle nieuwe ervaringen die je nog wil meemaken. Een ander moment voel je een diepe verbondenheid met anderen rond jou of het universum. Maar helaas is het niet zo dat je vanaf nu alleen nog maar die liefde en verbondenheid gaat voelen...


Tijdens je zoektocht naar wie je diep vanbinnen bent, kom je ook oog in oog te staan met je angsten en onzekerheden en bij alle overtuigingen die je het gecreëerd over jezelf. Soms is die confrontatie zo diepgaand dat je in een Donkere Nacht van de Ziel terechtkomt.


Maar wat zijn nu die angsten en onzekerheden en beperkende overtuigingen over jezelf?

En hoe kan je die leren loslaten?Je angsten en onzekerheden

Wat zijn jouw grootste angsten en wat maakt jou onzeker?


Ik was iemand die best wel veel last had van verlatingsangst. Ik was ervan overtuigd dat het ergste dat me zou kunnen overkomen, was dat ik alleen zou zijn. Of eerder misschien nog: dat ik verlaten zou worden door mensen van wie ik hield. Dat mijn liefsten zouden ontdekken dat ik eigenlijk een vreselijk iemand was en dat ze daarom liever niet teveel contact met me zouden willen. Of dat mijn partner me zou verlaten, omdat hij verliefd zou worden op iemand anders.


Maar hoe raak je daarvan af? Als ik rustig nadacht over mezelf, dan besefte ik in mijn hoofd wel dat die angst volledig irrationeel was. Maar toch bleef ik me vanuit deze angst gedragen. Mensen met verlatingsangst gaan bijvoorbeeld hun partner zo controleren uit angst om verlaten te worden.


Bij mij was het vooral zo dat ik me heel erg probeerde aan te passen aan wat ik dacht dat anderen van me zouden verwachten. Ik was een hele goeie people-pleaser geworden. Ik kon heel goed inschatten welk gedrag anderen van me verwachtten of fijn zouden vinden en ik gedroeg me dus ook zo. In mijn relaties cijferde ik mezelf weg, omdat ik onbewust alles probeerde te doen wat mijn partner verlangde zodat hij me maar zeker niet zou verlaten.


Voel je al hoe je jezelf hierdoor tegenhoudt om jezelf te kunnen zijn? Wanneer je altijd maar probeert te voldoen aan verwachtingen van anderen, leer je helemaal niet wat je zelf belangrijk vindt. Je creëert daardoor geen verbinding met wat er past bij jou en wat jij nodig hebt.


Ik heb hier maar één klein voorbeeldje gegeven van een angst die iemand klein houdt. Maar misschien is het wel herkenbaar voor jou? Heel veel vrouwen die ik ken zijn er zo goed in om te lezen wat anderen, hun partner, hun kinderen, hun werkgever, hun collega's, de maatschappij van hen verwachten. En daardoor vinden ze het soms zo moeilijk om in contact te komen met hun eigen diepste verlangens.


Er kunnen trouwens veel angsten aan de basis liggen van dit gedrag. Het hoeft zeker niet zo te zijn dat jij gaat pleasen vanuit een verlatingsangst.


Je negatieve overtuigingen over jezelf

Ook negatieve overtuigingen die je hebt over jezelf kunnen je verhinderen om in contact te komen met wat er leeft in jouw hart.


Misschien vind jij onbewust wel dat je geen liefde verdient? Misschien ben je er door je ervaringen wel van overtuigd geraakt dat geluk niet voor jou is weggelegd? Misschien vind je jezelf te dik of te lelijk voor je crush? Of misschien voel je je te dom of niet competent genoeg voor die job waar je eigenlijk van droomt?


Al die negatieve gedachten over jezelf zorgen ervoor dat je niet durft te gaan voor jouw dromen en verlangens.


Stel dat je er bijvoorbeeld van droomt om leidinggevende te worden in de organisatie waar je voor werkt. Je zou het diep vanbinnen heerlijk vinden om collega's te coachen, een strategie of een visie voor je dienst uit te zetten en je hebt heel veel goede ideeën over hoe je dat zou aanpakken.

Maar door de negatieve ervaringen die je hebt meegemaakt, ben je gaan geloven dat je niet slim genoeg bent voor die droomjob. Je vindt misschien dat je niet goed genoeg bent met cijfers en gaat ervan uit dat ze je daarom nooit zullen kiezen voor die leidinggevende functie. Of misschien ben je na een negatieve sollicitatie gaan geloven dat je nooit goed genoeg zal zijn voor deze job?


Als je dat allemaal zo gelooft, dan ga je toch nooit meer solliciteren? Dan ga je toch nooit tijdens een vergadering jouw goede ideeën durven pitchen? En dan ga je toch nooit die job kunnen uitoefenen?


En zo zou ik nog honderden of misschien wel duizenden voorbeelden kunnen geven.


Hoe kan je die angsten, onzekerheden en negatieve overtuigingen dan loslaten?

Vaak zijn die angsten, onzekerheden en overtuigingen heel diep in jou geworteld. Wanneer je probeert te onderzoeken wanneer ze zijn ontstaan, kom je vaak terug bij ervaringen in je kindertijd. (Of voor de believers in reïncarnatie: sommige overtuigingen en angsten kunnen veel levens geleden ontstaan zijn).


Misschien werd je wel gepest? Was je moeder of vader emotioneel niet beschikbaar? Misschien verloor je wel iemand van wie je heel veel hield en was daarna niets meer hetzelfde? Soms kan je geen duidelijk ontstaan terugvinden, maar groeiden kleine gedachten en ervaringen langzaam uit tot overtuigingen die je nu heel erg hinderen in je leven.


In elk geval zijn die overtuigingen vaak zo diep in jou genesteld dat je je er niet meer bewust van bent. Je gelooft gewoon dat ze horen bij wie jij bent.


Maar dat hoeft zo helemaal niet te zijn!

Je hoeft niet je hele leven gebukt te gaan onder deze gedachten of angsten!


Bewust worden van wat je tegenhoudt is de eerste stap

Wanneer jij door een heftige ervaring gekatapulteerd bent op het pad van het ontwaken van jouw hart en Ziel, dan heb je vaak niet veel keuze. Je leven gaat je vaak dwingen om je angsten of overtuigingen onder ogen te zien.


Met al mijn verlatingsangst kwam ik bijvoorbeeld terecht bij een partner met heel veel bindingsangst. Doordat hij bijna elke dag openlijk twijfelde of hij nog bij mij wilde blijven, werd ik elke dag met mijn neus op mijn verlatingsangst geduwd. Hoeveel ik me ook krampachtig probeerde aan te passen zodat hij niet meer zou twijfelen, voor hem was het nooit goed genoeg. En uiteindelijk raakte ik mezelf steeds meer kwijt en moest de relatie ook eindigen, omdat die allesbehalve gezond was voor ons.


Het meest heftige aan het proces van loslaten is de weg om je bewust te worden van wat je nog tegenhoudt. Soms dwingt het leven je door ziekte, scheiding, verlies van een geliefde, burn-out om je angsten en overtuigingen onder ogen te zien. Soms kiest je Ziel onbewust een schokkende ervaring of een toxische relatie met een partner die je je ogen opent...


Maar voor jou hoeft dit proces niet zo heftig of dramatisch te zijn! Er bestaan nu veel meer methodes om je op een zachte manier bewust te worden over wat jou nog verhindert om het leven van je dromen te leven.


Je hebt die heftige ervaringen niet meer nodig! Je hoeft nu alleen nog maar te beslissen dat je het anders wil. Dat je het anders moet gaan doen.


En zo kom je hier bijvoorbeeld bij Soul in Bloom terecht.

En bij mij. Iemand die zo gepassioneerd is geraakt door Soul Realignment. Voor mij is dat een mindblowing methode om die angsten, onzekerheden en beperkende overtuigingen één voor één op het spoor te komen.

Dankzij Soul Realignment leer je om je bewust te worden van wat jou nog tegenhoudt en krijg je ook een unieke methode en stappenplan om je van al die beperkingen te bevrijden.


Ben je nieuwsgierig geworden en wil je graag meer weten? Boek dan een 'Mini Boost', een sessie van 15' voor slechts 5€.


Heb jij er genoeg van om gebukt te gaan onder stress, onzekerheid of angst? Of heb je er genoeg van om jezelf steeds maar weer weg te cijferen? Boek dan hier jouw eerste sessie.

32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page