top of page
  • Hanne

De zes stappen op de weg naar jouw hart

Bijgewerkt op: 21 apr. 2022

Wanneer je beslist of uitgedaagd wordt om je hart te gaan volgen, begin je aan een heftige reis. Ik schreef er al eerder over in deze blog.


Wat ik het allermoeilijkste vond aan die hele reis van spiritueel ontwaken, is dat je geen kaart hebt die je kan volgen. Je hebt geen idee van wat je allemaal overkomt, hoe lang dat allemaal gaat duren, wat er nog allemaal gaat volgen en wanneer het allemaal beter zal worden.


Nog niet zo lang geleden, kwam ik bij een video van Christina Lopes. En zij beschreef de 6 fasen tijdens je spirituele ontwaking helemaal precies zoals ik ze had ervaren. Omdat ik heel dankbaar ben over hoe mijn reis is verlopen en waar ik nu ben, ben ik blij dat ik de stappen niet op voorhand wist. Maar ik weet zeker dat mijn reis anders wel veel gemakkelijker zou geweest zijn.


Christina beschrijft de zes verschillende fasen precies zoals ik ze herken. Ik geef ze hier ook heel graag aan jou mee. Want wanneer je het allemaal even niet meer weet en wil weten wat er allemaal nog gaat volgen, dan is het zo fijn om een roadmap bij je te hebben.


Voor je ze gaat lezen, bedenk dan even dat dit geen fasen zijn die één voor één netjes op elkaar volgen. Soms ervaar je misschien wel twee fasen tegelijk. Soms sla je een fase over en kom je die even later pas tegen. Misschien doorleef je sommige fasen ook verschillende keren... Alles kan! Life is messy. Maar misschien geeft het jou wel wat opluchting om te lezen dat je niet gek wordt. Dat het allemaal ok is wat je voelt en meemaakt. En dat je niet de enige bent die dit allemaal beleeft.Fase 1 'The Wake-up Call'

Over deze fase schreef ik al in mijn vorige blog. Soms gebeurt er iets in je leven waardoor je Ziel wakker wordt. Je maakt een ernstige ziekte, een heftig verlies, een pijnlijke scheiding, een traumatische ervaring, een burn-out of iets anders levensveranderends mee. Sommigen ontwaken ook spontaan, zonder lijden of pijn.


Maar hoe je Ziel ook ontwaakt, je gaat in deze fase existentiële vragen stellen. "Is dit nu alles wat er is in dit leven? Er moet toch iets meer zijn? Past dit leven, deze partner, deze baan... eigenlijk wel bij me?..." Welke vragen je je ook stelt, in deze fase ga je op een andere manier naar je leven kijken en voel je een drang om het anders te gaan doen vanaf nu.


Deze fase duurt meestal enkele dagen of weken.


Fase 2 'Bliss' (Verliefd op het leven)

Dit is absoluut één van mijn lievelingsfasen. Deze Bliss volgt meestal na je wake-up call. Je voelt een ongelooflijke verbondenheid met de wereld, met anderen, met de natuur.

Je voelt liefde, opwinding, spanning voor avontuur. Je voelt medeleven, eenheid, verbinding.


Deze fase voelt ook als een echte verliefdheid. En dat komt omdat je hart in deze fase mee wakker wordt. Doordat je hart zich gaat openen, ga je ook meer in contact komen met je intuïtie. Daarom voel je je geleid of gegidst. Je voelt hoe je hart je de weg begint te tonen.


Je ontdekt gaven en talenten van jezelf die je daarvoor misschien nog niet kende.


Dit gevoel is echt heerlijk en daarom zou je het liefst willen dat deze fase voor eeuwig zou blijven duren, maar in praktijk duurt ze vaak slechts enkele dagen of weken. Maar het is zeker ook één van de fasen die later vaker kan terugkeren.


Fase 3 'The Dark Night'

En daar ga je dan. Je hart opent zich, maar heel vaak draag je nog heel veel blokkades met je mee om echt te leven met heel je hart en Ziel.


In deze fase brengt je Ziel alles in je naar boven dat je wil loslaten of genezen. Al je angsten en onzekerheden verschijnen aan de oppervlakte en je wordt gedwongen die angsten en onzekerheden onder ogen te komen en ze te gaan helen voor jezelf.


Ook alle negatieve overtuigingen die je klein houden en je tegenhouden om jouw pad te volgen komen langs. Misschien geloof je wel dat jij niet verdient om liefde te ontvangen? Misschien leef je met de overtuiging dat geluk niet voor jou is weggelegd? Misschien geloof je dat je alleen maar goed kan zijn voor iemand anders wanneer je je helemaal wegcijfert?

Er zijn duizenden negatieve overtuigingen die je kunnen tegenhouden. Wanneer je blijft keuzes maken vanuit deze beperkende gedachten, dan blijf je steeds dezelfde resultaten creëren. Wanneer je je blijft wegcijferen en altijd alles maar doet voor anderen omdat je je hiervoor verplicht voelt, kan je nooit bij je hart komen. Want leven vanuit je hart, wil zeggen dat je alleen maar dingen doet voor iemand anders wanneer die uit het diepste van jezelf komen.


Deze fase kan heel heftig zijn. Je kan heel veel angst en wanhoop ervaren of zelfs in een depressie terechtkomen. Soms kan het zelfs voelen alsof je gek wordt of doodgaat.


Deze fase kan enkele maanden tot enkele jaren duren. Vaak is het zo dat je niet heel die tijd gevangen blijft in deze donkere nacht, maar dat er enkele donkere nachten tijdens je reis voorbijkomen.


Zoek zeker hulp en raad wanneer je je in deze fase bevindt. Wanneer iemand je ondersteunt, kan je de angsten en beperkende overtuigingen veel rustiger onder ogen komen, zonder dat je meegesleept hoeft te worden in diepe wanhoop of depressie.

Hier lees je hoe Soul Realignment je hierbij zou kunnen helpen.


Fase 4 'The Void' (de grote leegte)

In deze fase lijkt het alsof je leven stopt. Je komt terecht in een soort limbo of niemandsland. Je heelde al je oude pijn, maar je bevind je nog in een fase tussen je oude en je nieuwe zelf.


Ook deze fase kan heel beangstigend voor je zijn. Je kan je verloren voelen en het gevoel hebben dat je alle verbinding met jezelf, anderen of het Universum bent kwijtgeraakt.


Deze fase vind ik voor mezelf de allermoeilijkste. Ik ben iemand die heel graag alles snel ziet veranderen, die houdt van snelle actie. En het gevoel dat er niets gebeurt, dat er niets beweegt in mijn leven vind ik bijna ondraaglijk.


Ondertussen heb ik wel geleerd om mee te surfen op deze fase en gewoon te gaan rusten. In de donkere nacht deed je zoveel werk waar je nu echt van moet uitrusten.

In plaats van te forceren om allemaal dingen te doen gebeuren in je leven, is het belangrijk om nu oefeningen op te starten die je die verbinding met jezelf weer kunnen terugbrengen. Sommigen vinden het heel fijn om te mediteren, om yoga te doen, om te schrijven in een journal... Voel zelf wat voor jou past en wat jou helpt.


Fase 5 'Groundedness' (aarden)

In deze fase begint alles te stabiliseren. Je hebt de pijnen die je nog tegenhielden één voor één losgelaten en je voelt weer verbinding met jezelf en de wereld dankzij het werk dat je deed tijdens de vierde fase.


Je wil nog graag leven in die fase van Bliss, maar je beseft dat het leven niet altijd zo opwindend kan zijn. Dat hoogten en laagten eigen zijn aan het leven. Maar je wordt niet meer onderuit gehaald door die hoogten en laagten, je leert nu te surfen op de golven van je leven.


Je hebt veel meer energie om je terug in de wereld te kunnen begeven. De negatieve energie van anderen brengt je niet meer zo van je stuk en je kan veel meer begrip en medeleven voor anderen voelen. Je begrijpt dat iedereen zijn best doet en dat iedereen zijn verhaal heeft.


Deze fase duurt enkele jaren (meestal 1 à 2).


Fase 6 'Purpose & Life Mission' (leven van je Zielsmissie)

Je herinnert je wie je bent en wat je wil doen in je leven. Je voelt een diepe connectie met je levensdoel en je Zielsmissie.


Door alles wat je hebt doorstaan en losgelaten, ervaar je veel meer zelfvertrouwen. Ook al maak je nog moeilijke dingen mee, je weet dat je ze aankan en negatieve ervaringen wegen veel minder lang en zwaar op je.


Het leven dat je leidt voelt juist voor je. Het past bij wie je bent. Je maakt keuzes vanuit je hart en je volgt je intuïtie...


Hoe lang deze fase duurt? De rest van je leven!

Je Zielsmissie is echter niet zomaar een eindpunt. Wanneer je dit pad bewandelt, merk je dat alles steeds helderder voor je wordt. En dat ook je Zielsmissie steeds meer wordt gefinetuned.


Welke fase herken je voor jezelf?

Wanneer je al deze informatie zo in je opneemt. Wat voel je dan? Welke fase(n) herken je voor jezelf? Welke fasen heb jij al doorgemaakt?

Helpt het je om zo'n overzicht te krijgen? Heb jij ook al gedacht dat je helemaal gek zou worden? En lucht het je op dat dit heel herkenbaar is voor heel veel anderen?


In een volgende blog schrijf ik meer over wat jou kan ondersteunen in jouw pad naar jouw Ziel. Bij elke fase zijn er dingen die jou kunnen helpen en ondersteunen. Daarover kan je meer lezen in de volgende blog!


Met dank aan de inzichten van Christina Lopes, https://christina-lopes.com


50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


bottom of page