top of page
  • Hanne

Met deze gouden tip maak je altijd de juiste keuze!

Je leven is een aaneenschakeling van keuzes. Elke dag maak je duizenden kleine en minder kleine keuzes. Sommige beslissingen neem je heel onbewust, bijna automatisch. Over andere beslissingen kan je maanden piekeren zonder te weten wat je nu moet kiezen. Maar elke keuze, hoe klein of ogenschijnlijk banaal ook, brengt je weer bij een volgende beslissing. En zo ontvouwt je leven zich stap voor stap. Van kruispunt naar kruispunt.


's Ochtends begint het kiezen al. Sta je meteen op of blijf je nog even snoozen? Koffie of thee? Met de auto of met de fiets naar je werk? Wat trek je aan? Hoe doe je je haren? Maak je eerst even een praatje met je collega's of ga je meteen aan het werk?

Velen van ons hebben een soort routine waardoor je niet over elk van deze keuzes urenlang hoeft te twijfelen.


Deze keuzes lijken ook op het eerste zicht niet zo'n grote gevolgen te hebben. Of je je haren stijlt of samenbindt, gaat je leven niet zoveel veranderen. Of je nu koffie of thee neemt ook niet. Maar misschien kom je wel net die droomman tegen in het koffietentje om de hoek? Of misschien ontwijk je net een groot ongeval door de trein te nemen in plaats van de auto...


En dan zijn er keuzes die veel lastiger zijn. Kies je met je partner voor relatietherapie of kiezen jullie voor een echtscheiding? Blijf je nog in je job of ga je op zoek naar een nieuwe? Ga je nog een opleiding volgen of niet? En welke opleiding wil je dan volgen? Maak je een tinderprofiel aan of overtuig je een vriendin om een avondje samen op stap te gaan? Wil je een huis kopen of liever huren? Wil je nu eigenlijk graag kinderen of toch liever niet?


Soms lijkt er ook geen goede keuze te zijn. Hoe lang je er ook over piekert en twijfelt en alle voor- en nadelen afweegt, er lijkt nooit een keuze te zijn die je gegarandeerd honderd procent gelukkig kan maken...
Keuzestress

Krijg je het al benauwd? Worstel jij ook zo om te weten wat je nu eigenlijk wil? Lig jij soms ook urenlang te piekeren over wat je nu eigenlijk moet kiezen?


Want het is al afschuwelijk om uit te vissen wat je nu zelf eigenlijk echt wil, maar bij elke keuze zijn er vaak ook anderen betrokken.

Een echtscheiding, dat kan je je kinderen toch niet aandoen?

Je kan die collega die jou zo nodig heeft toch niet in de steek laten door een andere job te gaan zoeken?

Je moeder zou zich zo schamen wanneer je een baan zou kiezen waarin je veel minder zou gaan verdienen.

Je partner droomde altijd al van kinderen, maar jij twijfelt. Zo kan jullie relatie toch niet slagen?


Het is heel gemakkelijk om te zeggen dat je je intuïtie moet volgen wanneer je een keuze moet maken, maar het is veel minder gemakkelijk om te leren herkennen wat je intuïtie je wil vertellen.


In deze blog schreef ik al over het verschil tussen de stem van je hart of ziel en de stem van je ego (dat zelfbeschermingsmechanisme dat je tegen alle mogelijke gevaren probeert te beschermen).


En sinds ik dat helemaal heb begrepen, heb ik ook geleerd hoe ik dit kan gebruiken bij het maken van moeilijke keuzes.


Daar komt die dan, de gouden tip!

Zoals ik al schreef, klinkt de stem van je ziel heel zachtjes, aanmoedigend en liefdevol. Je ziel weet dat je geen foute keuzes kan maken. Dat elke keuze perfect is.

Maar je ego probeert je net voor alle spannende keuzes en nieuwe stappen in je leven te beschermen. Nieuwe keuzes of spannende beslissingen betekenen gevaar en gevaar zorgt voor angst. Je ego schreeuwt om het niet te doen! Om nu meteen te gaan voor de meest veilige keuze!


Dus daar hoor je het al. De stem van je ziel gaat over liefde, die van je ego over angst.

Daarom probeer ik elke keer wanneer ik een moeilijke keuze moet maken eerst even eerlijk bij mezelf stil te staan. Welke keuze zou ik maken uit liefde? En welke uit angst?


En voor iedereen kan deze keuze helemaal anders zijn. Jij alleen weet welke keuze jij zou maken uit liefde en welke uit angst.


Stel, je moeder wordt heel erg ziek. Ze vraagt je of je haar mantelzorger wil worden en haar elke week naar het ziekenhuis te brengen voor haar behandeling en haar thuis te helpen met haar verzorging.

Wanneer je zou kiezen om voor haar te zorgen, dan zou dat een keuze kunnen zijn uit liefde. Je wil misschien de laatste maanden of jaren van haar leven heel intens meebeleven en je neemt heel graag verlof op je werk om een stukje van deze zorgen op je te nemen.

Maar deze beslissing om voor haar te gaan zorgen, zou ook veroorzaakt kunnen worden door angst. De mening van je moeder stond altijd centraal in je leven. Je durfde eigenlijk nooit tegen haar ingaan, want wanneer je niet naar haar luisterde, dan moest je het nog maandenlang ontgelden. Of ze zette misschien jouw broers of zussen zo tegen je op dat je helemaal alleen zou komen te staan in je familie.


Wil je graag een ander voorbeeld?

Okee. Na een jarenlange relatie twijfel je heel erg of je nog wel bij je partner wil blijven. Jullie zijn heel erg uit elkaar gegroeid en je voelt die passie en liefde die er ooit tussen jullie was helemaal niet meer. In je sportclub ontmoet je een man of vrouw die je wel leuk vindt en na enkele weken flirten op de club, beleven jullie een spannende avond.


Vertel je je partner wat er gebeurd is of niet? Wanneer je kiest om te zwijgen, kan dit ook vanuit twee verschillende motiveringen komen.


Misschien ben je wel bang voor de reactie van je partner en om de teleurstelling over jou in zijn of haar ogen te zien. Je vindt het zo belangrijk dat hij of zij jou de perfecte partner vindt, dat je het niet aan zou kunnen om van je voetstuk te vallen. Je zou je schoonouders of de vrienden van je partner nooit meer onder ogen durven komen, wat zouden zij van je vinden als ze dit zouden ontdekken?!

Maar wanneer dit bij jou past, zou je ook kunnen kiezen om te zwijgen uit liefde. Misschien had je al beslist dat je de relatie met je partner wilde beëindigen en wil je hem of haar niet nodeloos kwetsen door dit ook te vertellen. De breuk is voor je partner al pijnlijk genoeg en je avontuurtje heeft eigenlijk niets met de breuk te maken. Je zou hem of haar toch verlaten, ook als dit niet gebeurd zou zijn.


Je kan niet vluchten voor je keuzes

Wanneer dezelfde uitkomst een keuze uit liefde of angst kan zijn, is het dan wel zo belangrijk om echt te kiezen? Hoef je dan wel al die vermoeiende beslissingen te nemen en te kiezen uit liefde om gelukkig te zijn?

Je kan toch even goed kiezen voor de keuze die je gemakkelijker vindt, als het resultaat toch hetzelfde zou kunnen zijn...?


En daar komt je ego weer om de hoek kijken... In de eerste momenten na de keuze zal je je zeker opgelucht voelen. (Je bent aan die aanval met die tijger ontsnapt, of zo voelt het toch). Maar het vervelende aan kiezen voor de weg van de angst, is dat je steeds weer blijft geconfronteerd worden met jouw keuze.


Sommigen ontwikkelen een leven lang van spijt, omdat ze toen niet die ene weg durfden te kiezen.

Sommigen raken ongelooflijk gefrustreerd en ergeren zich aan iedereen in wie ze iets van hun keuze herkennen.

Of soms blijft dezelfde keuze zich telkens opnieuw aanmelden op je pad tot je je hart wel durft te volgen...


Ik zal er nog snel een voorbeeldje bij schrijven, om dat helemaal duidelijk te maken.

Wanneer je zou kiezen om je moeder te verzorgen, omdat je niet durfde te zeggen dat je dit liever niet wilde, kan je je onmogelijk met heel je hart richten op de zorg. Ze merkt misschien dat je dit tegen je zin doet en probeert voortdurend dit gesprek aan te gaan. Of je raakt ongelooflijk gefrustreerd wanneer je een vriendin hoort praten over haar carrière op het werk, omdat jij jaloers bent en je je nu gevangen voelt in jouw leven als mantelzorger.


Twijfel je toch nog over je beslissing?

Met deze gouden tip zou kiezen al iets gemakkelijker moeten worden.

Maar misschien vind je het nog heel moeilijk om te weten wat jou zou drijven uit liefde of angst?


Misschien kan een Mini Boost je dan helpen! Door erover te praten met iemand die heel objectief kan luisteren, is het vaak gemakkelijker om alle opties te ontdekken en te voelen wat kiezen uit liefde voor jou zou betekenen.
43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page