top of page
  • Hanne

Hoe doe je dat, je hart volgen?

Het is allemaal wel mooi hier om te lezen hoe mooi het leven kan worden wanneer je je hart gaat volgen (of in Soul Realignment termen: in lijn gaat leven met je Ziel). Maar hoe doe je dat nu, je hart volgen? Hoe weet je nu wat jouw Ziel je wil vertellen? Hoe kan je nu de stem van je hart herkennen? Wat wil je nu eigenlijk echt, diep vanbinnen? Of wat past er nu echt bij jouw unieke zelf?
Hoor je de stem van je ego of de stem van je Ziel?

Om de stem van je Ziel te kunnen herkennen, is het belangrijk om eerst het verschil te leren tussen twee stemmen in jezelf. Aan de ene kant is er je Ziel die je wil doen groeien. Je Ziel daagt je uit om een prachtig leven voor jezelf te creëren. Die wil het liefst voor jou dat je in een flow bent, dat alles vanzelf lijkt te gaan, dat je leeft zonder angst en dat je helemaal jouw fantastisch mooie zelf kan zijn.


Maar tegelijk is er ook je ego. Hiermee bedoel ik niet je 'ego' als in een arrogant stukje van jezelf, maar jouw zelfbeschermingsmechanisme.


Jouw ego als zelfbeschermingsmechanisme

Om ervoor te zorgen dat je overleeft en dat je veilig bent, is er in jou een stukje oerinstinct aanwezig dat we jouw 'ego' noemen.


In vroegere tijden hadden mensen dit zelfbeschermingsmechanisme heel erg nodig, anders zouden ze nooit kunnen overleven. Wanneer het dorp werd aangevallen door een beer, moesten de inwoners hier heel snel op kunnen reageren. Om te kunnen overleven, moest je vluchten of vechten (en in het geval van de beer was vluchten absoluut de meest veilige optie). En omdat die beslissing zo razendsnel moest genomen worden, was dit een instinctieve reactie. Men hoefde hier niet over na te denken. Bij het eerste teken van een beer, vluchtte iedereen meteen naar een veilige plaats. Mensen waren er ook heel goed in om instinctief te leren herkennen wanneer ze veilig waren en wanneer niet.


Nu in deze tijden, is je leven niet meer zo snel in gevaar. We worden niet meer voortdurend aangevallen door wilde dieren. Maar toch is dit overlevingsmechanisme nog in ons aanwezig. Het helpt ons niet alleen meer om letterlijk te overleven, maar het zorgt er wel voor dat we veilig blijven.


En de beste manier waarop ons ego ons probeert te doen overleven, is door ervoor te zorgen dat we in onze comfortzone blijven. Ons ego weet dat het veilig is waar we nu zijn in ons leven (want we leven nog en ons leven is niet in gevaar), dus het allerliefste wil ons ego dat we gewoon lekker blijven waar we zijn.


Je ego wil controle en houdt absoluut niet van veranderingen. Wanneer je ego merkt dat je een nieuwe spannende beslissing dreigt te nemen, reageert het heel snel. Spannende nieuwe beslissingen zijn niet veilig, want je ego weet niet of je die nieuwe spannende beslissing wel zou overleven. Daarom wil het jou beschermen en je het allerliefst zo snel mogelijk op andere gedachten brengen.


En dan is er ook nog de stem van je Ziel

Jouw Ziel wil je net doen groeien. Nee, je Ziel wil je zeker niet veranderen. Je bent perfect zoals je bent. Maar je Ziel wil wel alles doen om jou te doen openbloeien.


Je bent zo krachtig en mooi en fantastisch en zo geweldig. Maar voel je dit zelf al zo? Voel jij al diep vanbinnen wat een prachtig mens jij bent?


Heb jij al genoeg zelfvertrouwen om helemaal gelukkig te zijn met wie jij bent?

Durf jij al keuzes te maken, zonder rekening te houden met wat anderen van jou denken?

Durf jij al te kiezen voor jouw verlangens, zonder je te laten tegenhouden door angstige gedachten?

Ervaar jij al een overvloed aan tijd en geld en liefde? Of zou dat nog wel iets gemakkelijker mogen stromen?

Kan jij al helemaal stralen?


En net om te kunnen openbloeien en stralen, moet je soms spannende keuzes maken. Misschien zorgt jouw baan er nu nog wel voor dat je elke dag met tegenzin naar je werk gaat en stralen het laatste is wat je daar kan doen...

Misschien houdt angst je nog wel tegen om toe te stappen op de liefde van je leven?

Er zijn nog zoveel meer verlangens in ons die ons uitdagen om nieuwe keuzes te maken en nieuwe acties te ondernemen. En laat net dat zijn wat jouw ego met alle macht wil verhinderen!


Wat is het verschil tussen de stem van je ego en de stem van je Ziel?

De stem van je ego probeert alles te doen om jou tegen te houden om uit je comfortzone te stappen. Want daar in die comfortzone is het lekker veilig. Daarom klinkt die stem van je ego heel schreeuwerig en luid. Ze moedigt je aan om meteen, zo snel mogelijk jouw nieuwe plannen los te laten.


Wanneer je luistert naar die stem en je laat jouw nieuwe plannen los, dan voel je je heel erg opgelucht. Alsof je net aan die aanval met die beer bent ontsnapt. Daarom denk je vaak dat je de juiste keuze hebt gemaakt. Want anders zou je je toch niet zo opgelucht voelen?


De stem van je Ziel klinkt daarentegen heel zacht en liefdevol. Als een zachte fluistering in je oor. Ze probeert je heel zachtjes de weg van je hart te tonen.

Je kan ze horen in de zin van een liedje dat je aandacht trekt wanneer je de radio opzet.

Het is dat gevoel tijdens een brainstorm wanneer je denkt: 'Ja, dat is het!'.

Het is dat moment van inspiratie wanneer je schrijft of danst of zingt of aan het denken bent.

Het is het plotse enthousiasme dat je voelt wanneer je leest over een nieuwe cursus of workshop die je wil gaan volgen.

Het is die klik die je voelt wanneer je met iemand praat.

Het is jouw intuïtie.


Wanneer je de stem van je hart volgt, voel je je zelfvertrouwen groeien. Je bent trots op die nieuwe stap die je hebt gezet. En je gaat stralen omdat je keuze zo juist was.


Je Ziel zal je nooit dwingen of luid schreeuwen om een nieuwe weg te gaan volgen. Maar ze zal je net heel zachtjes aanmoedigen om te kiezen voor je dromen. Daarom kan je die stem ook veel minder gemakkelijk herkennen.


Tegelijk wordt doet je ego er ook alles aan om je Ziel te overstemmen. Daarom wordt het nog moeilijker om die stem te kunnen horen.


Om je daarbij te ondersteunen, heb ik de training 'Jouw intuïtie als superkracht' ontworpen. Want door jouw intuïtie te gaan versterken, leer je nog beter om naar de stem van jouw Ziel te luisteren. Want die intuïtie, die toont je de weg naar jouw prachtige leven, vol zelfvertrouwen en overvloed.

54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page