top of page
  • Hanne

Ho'oponopono, het Hawaiiaanse vergevingsritueel om zware energie los te laten

In mijn vorige post schreef ik waarom jezelf en anderen vergeven zo helend kan zijn. In deze post wil ik je graag laten zien hoe het ritueel Ho'oponopono jou daarbij kan helpen.Het traditionele Ho'oponoponoritueel in Hawaii

Wanneer er een conflict of ruzie was in een familie of wanneer iemand een fout begaan had en daardoor anderen had gekwetst, brachten de familieoudsten de familie bij elkaar.


Het ritueel verloopt volgens vier verschillende fasen.


I'm sorry

In het eerste deel van de ceremonie wordt het probleem in kaart gebracht. Aan alle betrokken wordt gevraagd om helemaal eerlijk en open te zijn.

Een probleem wordt zelden veroorzaakt door één persoon. Bijna altijd zijn er verschillende betrokkenen en oorzaken voor het conflict of de ruzie die is ontstaan.

In Hawaii geloofden ze dan ook dat een probleem alleen kon worden opgelost wanneer de hele familie ging samenwerken.


Daarom begint het Ho'oponoponoritueel met een moment waarop iedereen die betrokken is, zijn gekwetste gevoelens en/of schuldgevoelens kan uitspreken.


Please forgive me

In het tweede deel worden alle gevoelens die werden uitgesproken erkend. Iedereen die erkent dat hij een aandeel heeft in het conflict of probleem, toont berouw. De verontschuldiging en vergeving moeten oprecht zijn.


Wanneer nog niet iedereen zich oprecht kan verontschuldigen of de ander kan vergeven, worden er momenten van stilte ingelast.


I thank you

In de derde fase worden alle aanwezigen bevrijd van de problemen. Door een gebed worden ze echt losgesneden van het conflict. Iedereen laat elkaar weer los en vrij.

Er is dankbaarheid dat het conflict is opgeklaard en dat iedereen de zware energie die erdoor werd veroorzaakt kan loslaten.


I love you

Aan het einde is er een groot ceremonieel feest. Degenen die vergeving hadden ontvangen, krijgen soms een krans ('lei') om. Iedereen viert dat de verbinding weer is hersteld.


Wanneer je het zo leest, voel je al hoe erg je je opgelucht en bevrijd kan voelen na zo'n vergevingsritueel. In onze samenleving is het niet gemakkelijk om alle betrokkenen samen te brengen en een groot ritueel uit te voeren. Maar wist je dat Ho'oponopono even veel kracht kan hebben wanneer je het voor jezelf uitvoert?


Hoe jij zelf zware energie kan loslaten dankzij het Ho'oponoponoritueel

Je herkent zeker wel het gevoel dat een conflict heel erg lang kan blijven hangen.

Wanneer iemand je heeft gekwetst en je hebt de situatie niet kunnen uitpraten of je hebt je gekwetste gevoelens niet kunnen uitspreken naar iemand anders, dan kan deze situatie nog heel lang aan je blijven vreten. Door je gevoelens van schaamte, van boosheid, van woede, van wrok, van haat... blijf je hangen in die lage energie. Je voelt zelf al hoe moeilijk het is om dan weer zorgeloos te leven of plezier te hebben.


Ook wanneer je zelf niet trots bent op hoe je je hebt gedragen ten opzichte van iemand anders of wanneer je zelf iemand hebt gekwetst, kan het zo zijn dat je met veel schuldgevoelens achterblijft. Ook die vragen heel veel energie van je. En ook die gevoelens van schuld of schaamte blijf je nog lang met je meedragen.


Zou het daarom niet fijn zijn wanneer je die gevoelens echt zou kunnen loslaten?

Natuurlijk wil ik je altijd aanraden om de situatie te bespreken met de betrokkenen, maar soms is dit echt niet mogelijk. En ook na een verzoening kan er nog lage energie blijven hangen.


Herken je zo'n situatie die nog niet helemaal voor je is opgelost? Of voel je je nog schuldig ten opzichte van iemand anders? Dan zou ik je zeker het Ho'oponoponoritueel kunnen aanraden!
Het Ho'oponoponoritueel zelf uitvoeren

Ga ergens rustig zitten en maak het stil.

Wil je graag één bepaalde situatie achter je laten? Neem dan deze situatie in je hoofd. Voel je dat je nog veel lage energie van schuldgevoelens, boosheid, schaamte met je meedraagt die je niet meteen aan één bepaalde situatie kan toewijzen? Neem dan een schriftje en schrijf alle situaties op die deze gevoelens hebben veroorzaakt.


Volg dan dezelfde stappen als het oorspronkelijke ritueel.


I'm sorry

Over welke situatie voel jij je nog schuldig? Wanneer heb jij iemand behandeld op een manier waarop je niet trots bent?

Of wanneer iemand jou gekwetst heeft: waarom voel jij je nog schuldig ten opzichte van jezelf? Waar schaam je je over? Welke gevoelens wil jij hierover graag loslaten?


Please forgive me

Denk aan degene die je gekwetst hebt en spreek je schuldgevoelens uit naar die persoon. Doe alsof die persoon voor je staat en spreek alles uit wat op je hart ligt.

Het maakt helemaal niet uit dat die persoon je niet echt kan horen. Het uitsturen van deze energie is meestal genoeg om je schuldgevoelens los te kunnen laten.


Vergeef jezelf dat je je op deze manier hebt gedragen. Het werkt het sterkste wanneer je die vergeving hardop naar jezelf kan uitspreken.


Wanneer iemand jou gekwetst heeft, is het vaak ook heel helend om jezelf en de ander hardop te vergeven. Wanneer het (nog) niet lukt om de ander oprecht vergeving te schenken, vergeef dan jezelf dat je in deze situatie bent terechtgekomen. Wanneer je je heel erg schaamt, is het vaak zo dat je ook voelt alsof je jezelf in de steek hebt gelaten of tekort hebt gedaan. Vergeef jezelf hiervoor. En probeer dat zeker ook luidop te doen.


I thank you

Neem je tijd voor het vergeven van jezelf of de ander. En neem de tijd om te voelen wat die vergeving met je doet. (Bij mij is dat altijd met heel veel tranen).


Voel je die opluchting? Voel je hoe die donkere wolk wegdrijft of oplost? Voel je hoe je hart minder zwaar aanvoelt? Voel je de bevrijding?


Spreek je dankbaarheid uit naar jezelf. Zeg luidop waarom het zo mooi en sterk is dat je dit voor jezelf hebt kunnen doen. Voel hoe je hart dankbaar is dat je deze zware energie kan loslaten.

Spreek eventueel ook je dankbaarheid uit naar de ander. Zeg dat het zo goed voelt dat je vergeving of gekwetste gevoelens kon uitspreken, ook al heeft die je niet echt gehoord. In de energie tussen jullie was dit een heel belangrijke stap. En in elk geval kan jij je opgelucht voelen dat je voor jezelf die verschrikkelijke situatie of dat conflict hebt mogen loslaten.


Je kan je eventueel ook visueel voorstellen hoe je de negatieve verbindingen die tussen jou en de ander bestonden letterlijk doorsnijdt. Doe dit vol zekerheid en vertrouwen, maar natuurlijk zeker niet agressief. Je kan je voorstellen hoe die lage energie als oplichtende koorden jou met de ander verbindt. Dan neem je je schaar of je zwaard en snijd je die koorden door.


I love you

Wanneer je de tijd neemt om alle stappen door te gaan en je die dankbaarheid en opluchting hebt kunnen voelen, voel je meteen ook hoe je energie weer gaat stijgen. Je hart stroomt weer over van liefde voor jezelf. En misschien ook voor die ander.

Vier dit moment voor jezelf. Doe een dansje. Vier de liefde. En geniet van de bevrijding!


Nog een extra tip:

Op youtube vind je veel geleide meditaties of versies van het ritueel.

Ik gebruik meestal dit liedje. Misschien een tikkeltje melig, maar daarom net oh zo effectief :-)26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page