top of page
  • Hanne

Waarom spiritueel ontwaken niet zweverig is.

Alleen de term al 'spiritueel ontwaken'. Dat klinkt toch wel heel zweverig. Alsof je altijd hebt geslapen de voorbije tijd. Alsof je nog niet was waar je moest zijn. Moet je dan opeens ook aan je chakra's gaan werken als je ontwaakt? En naakt gaan dansen onder de maan?


Ik weet nog heel goed hoe ik daar vroeger zelf over dacht. Ik kende al enkele warme, lieve vrouwen die zich verdiept hadden in reiki of die mooie meditatiesessies gaven. En ik vond het fantastisch wat ze deden, maar toch kon ik me niet met hen identificeren. Een stukje van mezelf vond dat ook wel gewoon een beetje speciaal. En oké ja, zweverig.


Tot het leven je zelf een andere kant op stuurt en je opeens helemaal anders gaat denken over de wereld, de mensen, het leven. En gelukkig kon ik toen terecht bij die fantastische vrouwen die me een beetje op weg konden helpen. Omdat zij zo moedig waren om te laten zien hoe zij in het leven stonden, kon ik hen vinden toen ik zelf op zoek ging naar andere antwoorden.Maar wat is spiritueel ontwaken dan eigenlijk?


Eigenlijk betekent spiritueel ontwaken gewoon dat je jezelf heel graag gaat zien. Dat je jezelf zo graag ziet dat je alleen nog een leven voor jezelf wil dat helemaal past bij wie je diep vanbinnen bent.


Je verlangt naar een fantastisch mooi leven waarin je al je passie kwijt kan. Je wil een job waarmee je iets kan betekenen voor anderen. Je wil een partner die echt van je houdt om wie je bent.


Je neemt niet langer genoegen met een leven volgens je vaste patronen. Slapen, opstaan om te gaan werken in een job die je niet eens graag doet, eten maken, tv kijken, slapen en dat weer elke dag opnieuw. Er is niks mis met een leven dat zo voorspelbaar verloopt, integendeel. Maar het past gewoon niet langer bij jou. En je wil gewoon meer.


Terwijl je zo stilletjesaan anders gaat denken over je leven, ga je nieuwe interesses ontwikkelen en ontdek je weer nieuwe talenten die ergens diep in je verborgen waren.


Maar het maken van deze nieuwe keuzes is soms best heftig. Het betekent dat je uit patronen moet stappen en dat je alleen nog gaat kiezen voor de dingen die echt belangrijk voor je zijn. En dat je meer en meer je gevoel gaat volgen.


Is spiritueel ontwaken dan gewoon egoïstisch gaan leven?


Soms voelt het inderdaad zo... Je gaat jouw tijd en energie investeren in wat voor jou belangrijk is. En je wil niet langer geven aan relaties waar je zelf niets voor terugkrijgt.

Dus voor jou en de mensen rond jou kan het wel lijken alsof je heel egoïstisch wordt.


Maar gaan stilstaan bij jezelf is de enige manier om te groeien en dat fantastische leven waar je van droomt te gaan bereiken. Het betekent ook dat je door een heftige tijd gaat die soms best donker en eenzaam kan zijn.


Want wat als je beseft dat jouw partner eigenlijk echt niet past bij wie je diep vanbinnen bent? Wat als je het echt niet meer kan opbrengen om naar je vroegere werk te gaan? Wat als je voelt dat je niet meer zoveel te vertellen hebt tegen je vrienden en je nog geen nieuwe vrienden hebt gevonden? Vaak gaat zo'n periode van spiritueel ontwaken gepaard met veel stress, onzekerheid, angsten en financiële zorgen... En ook met verlies, want soms beslis je om veel achter te laten.


Gelukkig komt er ook veel moois op je pad.


Het is verrassend hoeveel nieuwe dingen je leert wanneer je je gevoel gaat volgen. Het leven wordt gemakkelijker, er komen nieuwe vrienden, je vindt misschien jouw droomjob...


En op die manier kan je zelf weer veel gaan geven aan anderen. Alleen omdat je nu zoveel hebt om te geven. En omdat je het zo graag wil. Niet omdat het moet.


Dus elke keer wanneer je een beslissing neemt om te kiezen voor wat er past bij wie je diep vanbinnen bent, zet jij een stapje op jouw reis van spiritueel ontwaken. En daar is niks zweverigs aan.
34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page