top of page
  • Hanne

Hoeveel plezier en liefde heb jij in je leven?

Bijgewerkt op: 7 apr. 2022

Gisteren postte ik een blog over de bewustzijnsschaal van David Hawkins. Ik kreeg er vandaag al zoveel mooie reacties op (dankjewel daarvoor) van lezers die dit ook een heel mooi hulpmiddel vinden om anders naar hun emoties te kijken.


Omdat jullie dit blijkbaar net zo interessant vinden als ik, wil ik er graag even dieper op in gaan. Je kreeg in de vorige blog al een schema mee met alle verschillende energieniveaus van emoties, maar het blijft op deze manier wat abstract. Daarom wil ik graag wat meer uitleg geven over elk bewustzijnsniveau.


De bewustzijnsschaal van David Hawkins

Hier vinden jullie nog even de schaal die ik gebruikte.


Wanneer je gaat zoeken naar welk niveau van emoties bij jou past, dan zal je merken dat je verschillende vibratieniveaus herkennen die bij jou passen.


Doorheen de dag stijg of daal je vaak langs enkele verschillende lagen. Wat je doet of meemaakt heeft vooral in de onderste lagen heel veel invloed op hoe je je voelt.Meestal is er echter altijd wel één niveau wat je natuurlijke staat van zijn is. Het niveau waar je regelmatig naar terug lijkt te keren. Dat niveau past dan het meeste bij jouw energieniveau.


Natuurlijk kan dit doorheen je leven nog heel erg veranderen. Wie al wat heeft geoefend met deze manier van nadenken over emoties, zal merken dat het helemaal niet zo moeilijk is om nieuwe acties te ondernemen, nieuwe keuzes te maken of nieuwe stappen te zetten die je telkens optillen naar een hoger niveau. En het voelt ook heerlijk, niet?


Omdat bewustzijn van je emoties de allereerste stap is, kan je hier even onderzoeken welke niveaus heel herkenbaar aanvoelen voor jou.


Schaamte

Dit is de onderste laag, omdat je in deze laag heel dicht bent bij de dood. Veel mensen die suïcidegedachten hebben, bevinden zich vaak in het niveau van de schaamte.


Je wil liever onzichtbaar zijn. Je kwijnt weg. Je loopt met je hoofd omlaag.

Je hebt een heel laag zelfbeeld en heel weinig zelfvertrouwen.


Schuldgevoelens

Wanneer je je bevindt in het energieniveau van schuld, heb je vaak gedachten vol zelfverwijten of spijt.

Het zou kunnen dat je je heel bewust bent van je schuldgevoelens, maar het zou ook kunnen dat je ze net heel erg probeert te ontkennen.

Wanneer je je schuldgevoelens ontkent, blijven ze toch nog altijd aanwezig. Maar vaak ga je die dan projecteren op ander.

Daardoor ga je je vaak een slachtoffer voelen. Als slachtoffer voel je je vaak overgeleverd aan de situatie en daarom bevindt het niveau van schuldgevoelens zich ook zo laag in deze schaal. Je energie is nog steeds heel laag.


Lusteloosheid of apathie

Wanneer je je lusteloos of moedeloos voelt, zien de wereld en de toekomst er heel zwart uit.

Je hebt niets om naar uit te kijken of je hebt geen energie om stappen te zetten om jezelf uit deze staat omhoog te werken.

Ook depressie en burn-out hangen nauw samen met dit niveau.

Wanneer je je lusteloos voelt, heb je vaak professionele hulp nodig om je stap voor stap beter te kunnen voelen.


Verdriet of ontevredenheid

Door het verlies van een geliefde of een andere heftige verlieservaring, kan je overspoeld worden door moedeloosheid of verdriet.

Deze fase kan onderdeel zijn van een rouwproces, maar kan ook een langdurige fase worden waarin je gaat geloven dat somberheid en verdriet de prijs zijn die je betaalt om te leven. Je kan ervan overtuigd raken dat het verlies van je geliefde betekent dat je nooit nog liefde of plezier in je leven zal kunnen ervaren.


Ook deze fase kan leiden tot een ernstige depressie. Toch ligt dit niveau iets hoger dan apathie, omdat door te huilen en een rouwproces aan te gaan herstel mogelijk wordt.


Angst

In het niveau van de angst heb je al veel meer levenskracht. De angst voor gevaar kan net heel gezond zijn. Angst voor de dood, voor afwijzing, om ernstig ziek te worden kan zelfs een motiverend effect hebben.

De angst om heel ziek te worden, kan je bijvoorbeeld helpen om te stoppen met roken.


Wanneer je je bevindt in deze laag, kan de wereld er heel gevaarlijk uitzien. Daar wordt vaak handig gebruik van gemaakt door manipulators of media om je iets te kunnen verkopen.


Verlangen

Verlangen is vaak een springplank naar hogere dimensies. Het zet je aan tot actie. Wanneer je iets verlangt, ga je ernaar streven om dit verlangen te bereiken. En wanneer dit verlangen dan vervuld is, ontstaat er weer een nieuw verlangen.


Wanneer je iets wil 'hebben', moet je eerst meer 'willen' en dat haalt je weg uit lusteloosheid, moedeloosheid of angst. Er komt voorzichtig wat hoop om de hoek kijken.


Wanneer het gevoel van verlangen steeds belangrijker wordt, ontstaat er vaak wel een gevaar voor verslavingen. Je blijft steeds zoeken naar een nieuwe invulling van je verlangen en de bevrediging die je voelt wanneer je een verlangen hebt bereikt, duurt steeds korter.


Ook media en marketing spelen handig in op het verlangen om iets nieuws of iets beters te kunnen bezitten.


Woede of boosheid

Wanneer er een verlangen van je niet ingevuld kan worden, ontstaat er frustratie. Die frustratie kan dan weer leiden tot boosheid of woede.

Je kan boos zijn op de ander of op de maatschappij of een structuur in de maatschappij.


Zoals ik in de vorige blog al schreef, leidt boosheid vaak tot acties. Daarom kan het dit niveau zijn dat je aanzet tot moed en constructieve acties.


Wanneer je echter blijft hangen in dit niveau van boosheid of woede, kan je gebukt raken onder wrok of wraakgevoelens. Die kunnen dan leiden tot destructieve acties waardoor je weer dieper zakt in je energieniveau.

Mensen die zich vaak in dit energetische niveau bevinden, zijn vaak heel explosief, snel geïrriteerd of overgevoelig.


Trots

Trots is het eerste positieve gevoel van deze bewustzijnsschaal. Voor het eerst voel je positieve energie en meer zelfvertrouwen.


Toch voelt trots alleen maar goed in vergelijking tot de lagere emoties. Het kan je een positief duwtje in de rug geven om uit je comfortzone te durven stappen en moedige stappen te gaan zetten.


Maar wanneer je arrogant wordt door je trots, loop je het risico dat je je ego opblaast en dat het daarom ook doorprikt kan worden. En zo eindig je dan weer bij 'schaamte'.


Moed of dapperheid

Hier begin je je echte kracht te ervaren. Dit niveau vormt eigenlijk de scheiding tussen de 'positieve' en 'negatieve' emoties. Of tussen leven en groeien enerzijds en overleven anderzijds.


Je ziet het leven niet meer als hopeloos of triest of frustrerend, maar als opwindend, uitdagend en stimulerend.

Je wil nieuwe dingen gaan proberen en nieuwe dingen gaan leren.


Je toont doorzettingsvermogen, vastberadenheid en je durft je angsten onder ogen te zien. Je gaat moeilijke situaties niet meer uit de weg, maar je pakt ze aan.

Daardoor ervaar je je eigen kracht. Je blijft ook niet langer hangen in de negatieve gevoelens van moeilijke situaties, maar je lost ze op voor jezelf waardoor ze niet meer zo zwaar gaan voelen.


Wanneer je je in dit niveau bevindt, geef je evenveel energie terug aan de wereld als de energie die je zelf neemt. Dat is niet zo in de lagen onder deze.


Neutraliteit

In de energie van 'moed' en 'dapperheid' kijk je vaak nog zwart-wit naar de wereld of situaties. Maar in de energie van 'neutraliteit' krijg je oog voor de complexiteit van de wereld. Je ervaart dat situaties niet langer zwart-wit zijn, maar je krijgt een veel meer realistisch en open kijk op de wereld.

Daardoor ga je ook niet meer oordelen over anderen.


Het leven wordt op deze manier veel comfortabeler, want je bent niet meer zo bezorgd over de uitkomst van dingen. Wanneer zaken niet lopen zoals je ze gepland had, vind je het niet langer frustrerend of beangstigend. Je gaat meer en meer surfen op de golven van het leven zonder nog kopje onder te gaan.


Je hoeft je niet meer te bewijzen voor jezelf en ervaart veel meer vertrouwen en veiligheid. Wanneer je in de lagere fasen af en toe momenten van zelfvertrouwen kon ervaren, kan je in de 'neutraliteit' dit zelfvertrouwen vasthouden.


Je voelt je comfortabel en gezond en je maakt je niet zoveel zorgen meer.


Mensen in deze fase zijn vaak heel aangenaam om mee om te gaan. Door de veiligheid en het vertrouwen dat ze zelf voelen, voelen ze ook heel veilig aan. Ze hebben geen interesse in conflicten en zijn heel genuanceerd. En daardoor voel je je zelf ook niet meer beoordeeld of veroordeeld.


Wanneer je dit bewustzijnsniveau gaat omarmen, raak je ook meer en meer gesteld op je vrijheid. Je voelt geen behoefte meer om anderen te gaan beheersen, maar je kan zelf ook niet meer beheerst worden.


Bereidheid

Dit is de toegangspoort naar de hogere niveaus.


Je ervaart meer en meer succes in alles wat je onderneemt. Je zal nog weinig financiële problemen ondervinden, want door je hartelijkheid en oprechte vriendelijkheid word je heel graag gezien. Je krijgt veel positieve feedback van de maatschappij door erkenning, waardering en beloning.


Wat je doet, doe je in harmonie met de samenleving en de anderen rond je. Je bouwt mee aan de maatschappij of je draagt je steentje bij.


Je staat ervoor open om emotionele problemen aan te pakken. Je leert uit moeilijke ervaringen en door de fouten van anderen.


Aanvaarding

Op dit niveau onderga je een belangrijke transformatie. Je krijgt het diepe besef dat je zelf je eigen ervaringen in je leven creëert. Je ziet en weet dat je heel veel invloed hebt op wat er rond je en in je leven gebeurt.


Je neemt alle controle terug en je leert om harmonieus om te gaan met de krachten van het leven.

Je leert dat liefde vanbinnen wordt gemaakt en daardoor ben je niet langer bang dat die je zal afgenomen worden door anderen.


Je voelt je emotioneel heel kalm en maakt je niet langer zorgen.

Doelen op lange termijn zijn voor jou belangrijker dan doelen op korte termijn en daardoor leer je ook om veel meer geduld te hebben.


Je ziet het grotere plaatje en daarin is iedereen gelijk en heeft iedereen gelijke rechten. Er is geen plaats voor discriminatie of intolerantie.


Rede of beweegreden

Je krijgt veel meer inzichten in de complexiteit van de wereld.

Je krijgt inzichten in relaties en je leert te doorgronden wat mensen drijft.


Je kan ook complexe situaties gaan doorgronden omdat je heel snel leert om complexe data te analyseren. Daardoor leer je om altijd correcte beslissingen te nemen.


Liefde

Dit is niet het niveau van de romantische liefde uit films die vaak van korte duur is en afhankelijk is van anderen. Maar liefhebben wordt nu een manier van zijn.


Je gaat heel vergevingsgezind, verzorgend en ondersteunend met anderen om. En je doet anderen opleven, alleen al door er te zijn. Of door je inzichten te delen.


Het is ook wetenschappelijk bewezen dat je meer endorfine aanmaakt in je hersenen wanneer je onvoorwaardelijke liefde voelt. Daarom ervaar je op dit niveau echt het ware geluk.

Je gaat je richten op de goede en mooie kwaliteiten van het leven.


Plezier of vreugde

In dit energieniveau ervaar je een innerlijke vreugde die constant aanwezig is. Je wordt steeds minder beïnvloed door factoren die buiten jezelf liggen. Je slaagt erin om heel positief te blijven in moeilijke omstandigheden.


Dit is het niveau van 'helers'. Je voelt je verantwoordelijk voor de wereld en voor anderen en je hebt ook een groot effect op anderen. Je slaagt erin om liefde, geluk en rust in anderen naar boven te brengen.


Vrede

Dit energetische niveau is ongelooflijk zeldzaam. Mensen die dit niveau bereiken, hebben vaak de neiging om zich af te zonderen van anderen. Vaak vinden ze het te moeilijk om normale activiteiten te doen terwijl ze zo'n overweldigende zaligheid ervaren.


Verlichting

Dit energetische niveau noemen ze ook wel het hoogtepunt van het menselijke bewustzijn. Je gaat zo op in de wereld en het universum dat je geen ik-gevoel meer ervaart.Welk energieniveau herken je voor jezelf?

Hopelijk kunnen deze korte stukjes uitleg je wat meer inzicht geven in de energieniveaus die jij voor jezelf herkent.


Ik wil er zeker bij aanvullen dat er geen goed of slecht niveau bestaat. Er zijn geen niveaus die beter zijn dan anderen. Jij bent perfect, wat je ook voelt en ervaart.


Maar dat je dit nu helemaal gelezen hebt, wil toch zeggen dat je op zoek bent naar een leven dat wat meer vanzelf zou mogen gaan. Een leven waarin je wat meer innerlijke rust en vrede zou kunnen ervaren. Of je bent er klaar voor om meer liefde en plezier te kunnen voelen!


Dan kan deze manier van denken jou misschien wel op weg helpen.

Wil je graag meer weten en heb je zin in meer informatie over hoe jij een mooier leven zou kunnen vinden? Dan kan je hier mijn gratis e-book downloaden.


Heb je nog veel vragen nadat je dit hebt gelezen? Dan kan je mij altijd contacteren via info@soulinbloom.be. Ik antwoord met heel veel plezier op al je vragen!
29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page