top of page
  • Hanne

Zo zorg je voor minder boosheid en frustratie in je leven...

O, wat zijn we soms vaak bezig met allemaal redenen en lijstjes waarom anderen niet voldoen in ons leven. En waarom onze partner of baas of collega ons soms toch zo kwaad kunnen maken. Maar door hen een lijstje af te geven met alles wat ze moeten veranderen, verandert er niet altijd veel...

Daarom wil ik je graag uitnodigen om eens op een hele nieuwe manier te gaan kijken naar wat jou zo irriteert...


Wat maakt jou boos?

Wanneer je heel boos wordt op iemand of je raakt heel erg gefrustreerd door wat iemand doet of zegt, dan word je 'getriggerd'. Je kan dan je heel erg gaan bezig houden met wat die persoon allemaal fout doet. En wanneer je dat doet, zal je ongetwijfeld een hele lijst aan dingen ontdekken waarom en waarin die persoon op dat moment niet zijn beste zelf is. En dan kan je je daar heel erg kwaad in gaan maken.


Maar wanneer je eerlijk naar jezelf kijkt, dan besef je misschien dat heel veel anderen van jou ook een lijstje kunnen maken van dingen waar je zelf ook niet zo trots op bent.


En heel vaak is het zelfs zo dat net in die 'triggers' het geheim ligt over die dingen waar je bij jezelf niet zo trots over bent. Dat je Ziel door deze triggers aan jou wil tonen wat er bij jou nog zou kunnen genezen.


Ik geef even een voorbeeld om het duidelijker te maken. Stel je voor dat je elke dag wanneer je op je werkt komt, je je kapot ergert aan je leidinggevende. Elke dag zie je weer heel veel dingen waarin hij heel erg gefaald heeft. Of zij, dat kan natuurlijk ook ;-)

Er is weer iets niet duidelijk gecommuniceerd, je planning voor die dag wordt door je leidinggevende weer helemaal overhoop gehaald, je krijgt weer een heleboel signalen waarin je alleen maar kan zien dat ze tekort schiet naar jou en je collega's en je raakt ongelooflijk geïrriteerd. Uit frustratie storm je haar kantoor binnen en boos ga je de hele lijst af van alle dingen die die dag weer verkeerd liepen.


Wil ik je nu vertellen dat je leidinggevende perfect is, helemaal niets heeft fout gedaan en dat het allemaal aan jou ligt? Natuurlijk niet!

Niemand is perfect, en ook leidinggevenden ontsnappen hier helaas niet aan. (Perfectie is trouwens ook een tikkeltje saai, niet?)


Maar hoogstwaarschijnlijk is jouw leidinggevende ook gewoon een mens van vlees en bloed die ongelooflijk hard zijn best doet. Ook al lukt dat niet altijd perfect. En ook al zie je dat niet.


Ik wil je eens uitdagen om er op een andere manier naar te kijken. Zou het kunnen dat zo'n extreme en gefrustreerde reactie misschien ook iets zegt over jou? Als iets jou zo boos maakt, dan zou er wel eens iets diepers bij jou aan de hand kunnen zijn dan dat je op het eerste zicht zou denken...


Misschien ben je zelf wel heel ongelukkig omdat je vroeger altijd zelf leidinggevende wilde worden. Je durfde echter nooit te solliciteren voor een vacature, omdat je niet in jezelf geloofde en dacht dat je misschien niet slim genoeg was...

Misschien lijkt jouw leidinggevende wel heel erg op je autoritaire moeder voor wie je nooit iets goeds kon doen...

Misschien ben je onbewust heel boos op jezelf omdat je je altijd hebt weggecijferd voor je gezin en nooit de kans hebt genomen om zelf carrière te maken. En maakt je leidinggevende die de twee wel probeert te combineren wel heel veel jaloezie in je los...


Ik heb hier nu even een voorbeeldje gebruikt waarin ik me (omdat ik zelf ook leidinggevende ben) wel heel goed kan inleven.

Maar ik weet zeker dat je zelf ook heel veel voorbeelden ziet in je leven waarin je deze dynamiek herkent.


Een trigger zegt altijd iets over jezelf

En dat is precies waar je voor jezelf mee aan het werk zou kunnen gaan. Herken je dat gevoel van machteloosheid, frustratie, boosheid, irritatie dat plots bij jou naar boven kan komen?

Dan zou je eens kunnen stilstaan bij de momenten waarop dit gebeurt. Welke situaties triggeren jou? Of welke personen in je leven vind je ongelooflijk irritant?


Wanneer je de tijd zou nemen om hier heel diep bij stil te staan en eerlijk voor de spiegel zou kunnen herkennen wat jou zo raakt en waarom dat zo is... dan krijg je heel veel informatie over wat je Ziel probeert te genezen. Jezelf bewust worden van deze wonden is dan vaak de eerste en moeilijkste stap. Genezen volgt daarna veel gemakkelijker.


Tot je opeens merkt dat die leidinggevende of collega of je partner jou veel minder gaat irriteren. In plaats van woest een kantoor binnen te stormen, vraag je nu een gesprek aan om weer op één lijn te komen en je bezorgdheden te bespreken... En dan merk je dat je weer een hele grote stap in je genezingsproces hebt gezet.In deze kijk ligt ook een groot cadeau voor jezelf

Want hetzelfde geldt natuurlijk ook wanneer je merkt dat iemand heel boos of geïrriteerd is door iets wat jij zegt of doet.

Vroeger trok je je zoiets misschien heel erg aan en ging je heel erg twijfelen aan jezelf. Je zou gaan proberen om wat minder luid of opvallend of verlegen te zijn. Of je zou jezelf heel erg gaan aanpassen aan wat die ander van jou verwacht om die ander maar niet boos te maken.


Maar is het niet heel erg bevrijdend om te beseffen dat die boosheid, frustratie en irritatie heel vaak iets zeggen over de pijn van die ander?


Door deze kijk leer je om veel meer begrip te hebben voor anderen en hun pijnen.

Je komt ook veel minder vaak terecht in hoogoplopende ruzies waarin verwijten over een weer geslingerd worden en waarin je dingen zegt waar je later zoveel spijt van hebt.


Maar je gaat ook stap voor stap meer op jezelf durven te vertrouwen. Nee, je bent niet perfect (hoera!) en ja, er zijn nog veel dingen aan jezelf waar je niet altijd blij mee bent.

Maar je gaat ook meer en meer voelen hoe fantastisch je bent diep vanbinnen. En door gewoon lekker jezelf te zijn (zonder teveel rekening te houden met wat iedereen van je verwacht of zonder je aan te passen aan anderen om hen maar niet boos te maken), kom je veel dichter bij de prachtige man of vrouw die jij bent ❤️


Nog even een kleine aanvullende noot:

Ik pleit hier uiteraard niet om maar lekker alles te gaan doen of zeggen of iedereen rond je te gaan kwetsen zonder schuldgevoel. Of om alles wat iemand jou aandoet gewoon te gaan vergeven zonder oog te hebben voor jouw pijn in dit verhaal.

Maar ik wil wel graag pleiten voor veel meer liefde, geduld en begrip voor elkaar. Want (bijna) iedereen doet zijn best. En wat zei een bijzondere schrijver ooit? "De meeste mensen deugen..."


En aanvullende noot nummer twee:

Ik doe hier wel heel makkelijk over 'voor de spiegel gaan staan en ontdekken welke pijn diep vanbinnen bij jou verborgen ligt...' Het is zeker niet zo eenvoudig om dit zelf te leren herkennen. Maar dat is nu precies waar Soul in Bloom en de 'Boom your Blueprint' sessie jou ter hulp kunnen komen!


Boek hier jouw sessie of een Mini Boost als kennismaking!


35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page