top of page
  • Hanne

6 manieren waarop je jezelf nog tegenhoudt

Bijgewerkt op: 16 mei 2022

In deze blog kon je lezen hoe je de stem van je hart kan herkennen. En hoe je ego je met alle macht probeert te beschermen om niet teveel spannende stappen in je leven te gaan zetten. Want je ego is jouw zelfbeschermingsmechanisme dat je in leven probeert te houden. En daarom wil je ego het liefst dat alles gewoon hetzelfde blijft en dat jij lekker veilig in je comfortzone blijft zitten.


Maar om jouw mooiste leven te kunnen gaan leven, moet je net nieuwe stappen zetten. (Anders zou je nu al helemaal leven zoals jij wil). En daarom is het heel belangrijk dat je deze weerstand van jouw zelfbeschermingsmechanisme leert te herkennen. Want wanneer je je eigen reacties herkent, dan pas kan je bewust kiezen om jezelf niet te laten tegenhouden door deze zelfsabotage. En dan pas kan je jouw nieuwe spannende verlangens achterna gaan.


Daarom zet ik hier graag enkele sabotatiemechanismen op een rijtje. Zodat jij ze gemakkelijker kan herkennen. En zodat ze jou niet meer hoeven tegen te houden wanneer jij die spannende nieuwe stap wil zetten.1. Verwarring en twijfel

Je bent helemaal enthousiast over die nieuwe stap die je gaat zetten. Je bent klaar om er helemaal voor te gaan! Je schrijft je in voor die nieuwe cursus of je stuurt een sollicitatiebrief voor een nieuwe job die jou zo interessant lijkt.


En dan slaat de twijfel toe.

Het was toch niet zo slecht op jouw andere job? Wanneer je je wat meer zou proberen aan te passen aan je collega's, dan zou de sfeer daar misschien toch wat aangenamer worden? Of wanneer je aan je baas zou vragen om de inhoud van je job wat te veranderen, dan zou je die toch wel weer leuk kunnen vinden?


En zou die opleiding wel echt de moeite zijn? Ze vragen toch wel veel inschrijvingsgeld. En het is toch ook altijd een eindje rijden... En eigenlijk ben je 's avonds toch wel liever thuis op je gemakje dan dat je nu naar die opleiding moet en moet gaan studeren. Zou het allemaal niet teveel worden zo?


Je ego is er zo goed in om je te overtuigen dat deze nieuwe stap je toch niet dat leven van je dromen gaat brengen. Wanneer je overweldigd wordt door deze gedachten, dan kan je uiteindelijk zo in de war raken dat je ook echt niet meer weet wat je nu eigenlijk graag wil. Je ziet niet meer helder dat het voor jou echt nodig is om van baan te veranderen. En zo blijf je soms gevangen zitten in een steeds terugkerende cyclus van nieuwe plannen maken, twijfelen en toch weer kiezen voor het oude.


2. Alles willen uitstellen

Daar ga je weer. Je voelt dat je verandering wil. Dat je verandering nodig hebt. Je zoekt een nieuwe opleiding, je schrijft je sollicitatiebrief.

Maar dan overkomen jou opeens allemaal dingen waardoor het niet meer juist voelt om die nieuwe stap te zetten.


Je ziet nog wel dat je graag een nieuwe baan zou willen, maar nu je moeder ziek is geworden, is het toch niet het goede moment om voor die verandering te kiezen.

Je wil graag die opleiding volgen, maar net nu hoor je dat je dochter niet zo gelukkig is op school. En dan zou het toch niet juist zijn om ook nog eens één avond per week weg te zijn voor die cursus die je wilde volgen?


Dit zelfbeschermingsmechanisme verschilt een beetje van het vorige, omdat je nu wel blijft zien dat je een bepaalde verandering graag zou willen. Maar je ego houdt je nu tegen door jou het gevoel te geven dat het nu nog niet het juiste moment is om deze stap te zetten.


En weet je nog, dat gevoel van opluchting dat je ervaart wanneer je luistert naar de stem van je ego? Je moeder wordt plots opgenomen in het ziekenhuis en je bedenkt je dat het toch maar goed is dat je die nieuwe stap niet hebt gezet. Je hoort dat die opleiding volgend jaar opnieuw wordt georganiseerd en je weet opeens zeker dat het dan een veel beter moment zal zijn. Dan is je dochter weer wat groter en dan zou het veel beter lukken.


En zo blijf je weer lekker in je comfortzone...


3. Verliezen in afleiding

Ok, je stelt niet meer uit of je twijfelt niet meer. Je gaat ervoor. Je start je nieuwe business en je vliegt vol goede moed in het opzetten van jouw onderneming. Je maakt een facebookpagina aan, je maakt je eerste reclame...


Maar dan duurt het een tijdje voor die eerste klant komt. Je weet niet goed hoe het verder moet en dus ga je op zoek naar de nieuwe stappen die je kan zetten. Op facebook kom je een expert tegen die je gaat volgen en voor je het weet zit je een hele avond te scrollen in de flair-verhalen die in je facebookfeed verschijnen.


Je gaat eerst nog even in de zetel zitten voor je aan je werk begint. Je ziet een reclamebericht over een nieuwe Netflixserie en al snel is het uren later en heb je al vijf afleveringen gebinged. En nu moet je dringend naar bed, want het is al zo laat.


Je ego heeft het zo gemakkelijk om afleidingen voor je te creëren. Op je telefoon, tablet of tv kan je zo uren doorbrengen zonder dat je hebt gewerkt aan je nieuwe droom.


4. Geheugenverlies

Deze is vast en zeker ook heel herkenbaar... Stel, je zit op de fiets of in je auto en je krijgt enkele gouden ingevingen over wat je wil zeggen tegen je baas wanneer je om opslag wil vragen. Wanneer je op het werk aankomt en je naar je baas toe wil stappen, ben je opeens vergeten wat je nu precies tegen hem zou willen zeggen en hoe je dat ging aanpakken. Je beslist dan maar om te wachten met het gesprek tot je je voornemens weer herinnert.


Of je wordt uitgenodigd voor een interview van een job die je heel graag zou willen doen. Maar tijdens dat gesprek ben je opeens vergeten waarom dit nu weer jouw droomjob was. Je wordt niet meer uitgenodigd voor een tweede gesprek...


Geheugenverlies kan ervoor zorgen dat je letterlijk blokkeert bij het ondernemen van nieuwe acties.


5. Motivatieverlies

Dit is een mechanisme van je ego dat heel vaak de kop opsteekt wanneer je al enkele stappen in de richting van je dromen hebt gezet. Je bent vol goede moed aan je fitnessprogramma begonnen of je hebt een Tinderprofiel aangemaakt.


Maar dan voelt het allemaal zo zwaar aan. Daten lijkt opeens zo vermoeiend. Je vindt het verschrikkelijk om honderden nikszeggende gesprekken te voeren met onbekenden. Of het lijkt je opeens zoveel moeite te kosten om je tijdens je dates zo aantrekkelijk, grappig, slim... mogelijk voor te doen.


Of je wil beginnen aan een baan als therapeute, maar de gedachte dat er duizenden therapeuten zijn die zoveel beter zijn dan jij overweldigt je. Je gaat geloven dat er niemand zit te wachten op jou, dus dan heeft het toch geen zin meer om door te zetten?


Ook bij het voornemen om te beginnen aan een dieet of aan een work-outprogramma is verlies van motivatie vaak een hele grote factor om er na enkele pogingen mee te stoppen.


6. Angst

En wanneer al deze bovenstaande mechanismen niet hebben gewerkt en je hebt dapper doorgezet, dan komt je ego vaak nog met een laatste ultieme reddingsmechanisme op de proppen. Angst.


De paniek voor dat nieuwe leven van je dromen met die nieuwe baan, die nieuwe mogelijkheden, die nieuwe partner... verlamt je volledig. Was dit nu eigenlijk wel wat je graag wilde? Is het wel de moeite waard om zoveel op te geven voor je dromen? Voor veel mensen blijkt het gras aan de andere kant toch niet groener te zijn! Wat als je toch niet gelukkig wordt van je beslissing en je kan ze nooit meer ongedaan maken?...


Je zou voor minder stoppen toch? Maar net die angst, is het teken dat je bijna voorbij al het verzet van je ego bent gekomen. Dan ben je er bijna, echt...


Herken je ze, die zelfbeschermingsmechanismen?

Het is natuurlijk heel vaak zo dat deze beschermingsmechanismen niet netjes één voor één of in deze volgorde voorkomen. Al je zelfsaboterende gedachten zijn vaak een combinatie van de bovenstaande mechanismen. Vaak is er een overvloed aan redenen waarom je die spannende stap niet zou zetten waardoor je helemaal in de war raakt.


Want daarom wilde ik dit voor jou schrijven. Zodat je leert herkennen dat je ego je probeert te beschermen en hoe het dat doet.

En omdat je zo misschien gaat geloven dat het zeker geen tekenen zijn van je Ziel of het Universum of de Kosmos dat deze keuze niet voor jou is weggelegd. Jij bent fantastisch. En je verdient ook een leven dat prachtig is waarin je al je dromen en verlangens kan doen uitkomen.


Deze zelfbeschermingsmechanismen houden je ook tegen om de stap te zetten naar een coachingsessie.

Groeien en kiezen voor een beter leven is superspannend. Je ego probeert daarom ook alles te doen om je tegen te houden om voor een coachingsessie te kiezen.


Zo'n coaching kost teveel, ik ga dat later eens doen wanneer ik meer geld heb.

Hoe weet ik nu welke therapie of coach voor mij zouden werken?

Gaat die coach mij niet in een richting sturen waar ik zelf niet naartoe wil?

Eigenlijk heb ik het nog niet zo slecht. Anderen die kiezen voor therapie hebben daar veel meer nood aan.

Wat ga ik allemaal ontdekken in zo'n therapie? Ga ik dan niet te heftige beslissingen moeten nemen? Kan ik het niet allemaal beter zo laten?


Geloof me, ik heb ze allemaal ooit al eens gedacht. Herken jij ook gedachten als die hierboven? Misschien helpt het dan om te zien dat het je ego is dat je probeert weg te houden van het leven van je dromen.


Zie je het?


Boek dan voor 5€ eens een Mini Boost. En voel wat je hart je hierover probeert te vertellen. ❤️
17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page