top of page
Hanne

Ho'oponopono, waarom vergeving zo belangrijk is

Bijgewerkt op: 9 apr. 2022

Boosheid, verdriet, wrokgevoelens ten opzichte van wat je ooit meemaakte of wie je ooit gekwetst heeft, kunnen heel zwaar op je wegen. In Hawaii bestaat er een eeuwenoud ritueel om jezelf en anderen te vergeven, Ho'oponopono.


In deze blog geef ik eerst wat meer inzichten over waarom vergeving zo belangrijk is. In een volgende blog, leg ik je uit hoe het vergevingsritueel Ho'oponopono werkt en hoe je het voor jezelf kan gebruiken.



De oorsprong van Ho'oponopono

Oorspronkelijk werd het vergevingsritueel uitgevoerd wanneer er een meningsverschil of ruzie in een stam of familie was. De inwoners van Hawaii geloofden dat je mentaal of fysiek ziek kon worden door je fout te gedragen of door onenigheid of ruzie met anderen.


Daarom brachten de oudsten de stam samen bij een conflict of wanneer er iemand ziek werd. Degene die zich fout had gedragen en anderen had gekwetst, bood zijn verontschuldigingen aan aan de anderen. De anderen aanvaardden deze verontschuldigingen en boden vergiffenis.


Bij een ruzie of meningsverschil tussen verschillende partijen, verontschuldigde iedereen zich bij elkaar. Iedereen vergaf de ander en sprak zijn liefde voor de ander weer uit.


Wat Ho'oponopono nu voor jou kan betekenen

Ziekte wordt nu niet meteen meer rechtstreeks gelinkt aan een ruzie of onenigheid. Maar toch herken jij waarschijnlijk ook wel dat het soms zwaar op je kan blijven wegen wanneer je een conflict hebt gehad. Je kan soms echt een knoop in je maag voelen. Of je kan last krijgen van maagklachten, hoofdpijn, een verhoogde bloeddruk of andere fysieke pijn wanneer je een conflict hebt meegemaakt dat nog niet is opgelost.


Ook mentaal kan het veel stress veroorzaken. Misschien lig je 's nachts wel te piekeren? Of besteed je zoveel tijd aan het nadenken over het verleden en de ruzie dat je weinig tijd over hebt om fijne dingen voor jezelf te doen?


Waarom het helend kan zijn om anderen te vergeven

Een conflict dat niet werd uitgepraat, blijft vaak als een zwarte donkere wolk boven je hoofd hangen. Het zorgt ervoor dat er vaak een domper blijft waardoor je minder kan genieten van plezierige dingen.


Een feestje waarop een familielid niet aanwezig wil zijn omwille van een conflict, kan nooit meer helemaal feestelijk en zorgeloos zijn.

Een gebeurtenis die je wil vieren, wordt vaak overschaduwd wanneer je veel energie stopt in het nadenken over waarom je iemand niet wil uitnodigen.


Wanneer je blijft hangen in wrok, boosheid of haatgevoelens ten opzichte van iemand anders, blijft je energie ook laag. (Je kan dit nog eens nalezen in deze blog). Zonder vergeving is het veel moeilijker om die hogere energie van vreugde, liefde en plezier te bereiken.


Moet je daarom zomaar alles maar vergeven en accepteren van iemand anders? Natuurlijk niet! Natuurlijk is het belangrijk om voor jezelf te erkennen dat iemand je gekwetst heeft, je vertrouwen heeft beschadigd of je grenzen heeft overschreden.


Dan kan het helpen om je gevoelens uit te spreken ten opzichte van die ander. Je verzamelt je moed, probeert goed voor jezelf samen te vatten hoe de ander je heeft geraakt en probeert dit aan de ander over te brengen.


Of soms is de relatie ook gewoon op. Soms kan die laatste kwetsende opmerking je de ogen doen openen dat jullie uit elkaar gegroeid zijn. Soms kan die laatste ruzie je tonen dat het niet gezond is voor jou om de ander nog in je leven toe te laten. Misschien voel je dan helemaal niet meer de nood om de ander te confronteren. Maar dan kan het wel heel helend zijn om jezelf te vergeven.


Waarom het heel helend kan zijn om jezelf te vergeven

Misschien voel je na een conflict niet de behoefte om de ander te vergeven en de band te herstellen. Daar is helemaal niets mis mee! Maar om te voorkomen dat de situatie toch aan je blijft vreten, moet je er voor jezelf wel iets mee.


Het zou kunnen dat je door het conflict zelf inziet dat het tijd wordt om duidelijker je grenzen aan te geven en je niet zomaar weg te cijferen. Of misschien heb je zelf ook gereageerd vanuit je boosheid en frustratie en ben je niet zo trots op de manier waarop je gereageerd hebt...?


Ook dan is het belangrijk dat je jezelf kan vergeven voor je reactie. Het is ok om soms boos te worden en je niet zo te gedragen als je zelf zou gewild hebben. Dat leert je weer veel over je triggers en waar je zelf mee aan de slag kan.


Jezelf vergeven, betekent leren uit de ervaring die je hebt meegemaakt. Je neemt mee wat je hieruit mee kan nemen en je gaat verder. Zonder de energie van boosheid, haat, woede, vernedering, wrok nog langer met je mee te moeten dragen. Je laat los, voelt de liefde weer voor jezelf (en misschien ook voor de ander) en bereid je voor op nieuwe, mooie en positieve ervaringen...






18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page